En STU uddannelse er til dig som ung med særlige behov

STU er en uddannelse for dig som ung med særlige behov.

Kunne du godt tænke dig at tage en ungdomsuddannelse? Er du over 16 og under 25 år gammel? Har du svært ved at indgå i de normale tilbud for ungdomsuddannelser? Måske har du en diagnose som ADHD, OCD eller autisme? Kan du sige ja til flere af disse punkter, så kunne en STU uddannelse godt være noget for dig!

Uddannelsen er bygget op omkring et forløb på skolen, hvorefter den studerende skal ud i ekstern praktik. Hele formålet med STU uddannelsen er, at gøre de studerende bedre udrustede til at komme videre i systemet. Det vil sige, at de bliver klædt på, så de bedre kan tage en videreuddannelse eller komme godt og sikkert ud på arbejdsmarkedet. Det vil også sige, at man ikke kan bruge uddannelsen som en adgangsgivende uddannelse til andre videregående uddannelser. Den er udelukkende til for at styrke den unges kompetencer, så han eller hun vil kunne forbedre sine muligheder for at læse videre på en anden uddannelse eller for at komme bedre ind på arbejdsmarkedet.

STU uddannelsens primære formål

Med en STU uddannelse vil unge med særlige behov få en hjælpende hånd til bedre at klare sig i livet. Det kan nemlig være utroligt svært for mange at klare en uddannelse eller at bevare eller overhovedet at få et normalt job. Derfor er STU uddannelsen et godt og hjælpende tilbud til de unge, der har brug for lidt ekstra for at klare sig igennem sin uddannelse. Mange af dem, der vælger at gå på en STU uddannelse, er således unge, der har fået en diagnose som for eksempel ADHD eller OCD. Men det er dog slet ikke et krav at have en diagnose. Alle unge med særlige behov er velkomne på uddannelsen. Uddannelsen giver den unge en bedre forståelse for arbejdslivet og samfundet. Derudover får de studerende også en masse faglige og personlige kompetencer, som kan bruges ude i en normal hverdag. En STU uddannelse fokuserer i høj grad på den enkelte studerendes færdigheder. Det vil sige, at den unge også vil blive gjort opmærksom på, hvad han eller hun er gode til. Og derefter vil man med en målrettet indsats hjælpe med at styrke disse færdigheder. Det kan være medvirkende til, at den unge får både bedre selvtillid og selvværd.

Dermed kan man både få bedre faglige kompetencer og bedre personlige kompetencer ved at gå på uddannelsen. Med en STU uddannelse bliver unge med særlige behov dermed klædt på til et normalt og mere indholdsrigt liv, hvor de med større lethed kan indgå på arbejdsmarkedet. Disse ting vil være med til at få den unge til at føle sig som en vigtigere del af samfundet.

Uddannelsens opbygning

Opbygningen af en STU uddannelse vil være skræddersyet til den studerendes individuelle kompetencer og færdigheder. Der er dog nogle enkelte fag, som er obligatoriske for alle studerende på skolen. Her er der tale om fagene Dansk, Engelsk, Matematik og Samfundsfag. De fire fag er alle gode og vigtige at kunne ude i livet. Og hvad enten man skal direkte ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse, eller man skal læse videre på en anden uddannelse, så vil det være vigtige egenskaber at have med i sin værktøjskasse.

Som sagt så fokuseres der meget på individuelle kompetencer og færdigheder på uddannelsen. Derfor er der, udover de obligatoriske fag, en række andre fag, som man kan tage med udgangspunkt i at forbedre ens allerede eksisterende evner og almene dannelse. Disse fag er Aktiv botræning, Forberedelse til beskæftigelse, Personlig budgetplanlægning, Kommunikation og samtale og Sundhedsfag.

Udover de mange ovenstående fag, så er der på uddannelsen en masse forskellige projekt- og værkstedsfag. Disse fag fokuserer i høj grad på at udvikle den unges færdigheder til beskæftigelse. Fagene her er IT værksted, E-handelsprojekt, T-shirt værksted, Grafisk værksted, Indramningsværksted, Butik- og handelsværksted og Individuelt projekt.

Den sidste del af en STU uddannelse er det føromtalte eksterne praktikforløb. Det forløb er med til at finpudse den studerendes egenskaber på arbejdsmarkedet. Blandt andet tilbyder STU ROSA i Odense at prøve 2-dages gratis praktik, hvis det er minimum 8 måneder før man påbegynder STU. Samtidig skal man være fyldt 16 år og være godkendt til uddannelsen.

Så hvis du oplever, at du har svært ved at indgå på en normal ungdomsuddannelse, så er en STU uddannelse en god mulighed for dig. Her vil du blive gjort bedre klar til at tackle de udfordringer, som vil møde dig på både arbejdsmarkedet og på videre uddannelser.

Husk at dele...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+