Sådan opdager du om din hundehvalp har orm

Her er symptomerne på din hundehvalp har fået orm.

Der er særligt tre typer orm der kan smitte hundehvalpe, der er vokset op i Danmark. Generelt er det særligt smitsomt for hundehvalp, da deres immunforsvar i den tidlige alder endnu ikke har fået stabile ben at gå på. Enten kan hunden blive smittet via larveæg eller ormelaver, der ofte befinder sig i nærheden af eller i hundens afføring.

Fælles for de tre typer orm er, at man ofte kan finde både larveæg og larveorme i opkast eller afføring.

Ormesymptomer og typer

Der tre typer orm har flere fællestræk: der er rundorme (spoleorm, hageorm, piskeorm), bændelorme (fra enten lopper eller byttedyr, storleddet bændelorm) og hjerte-lungeorm (lungeorm, fransk hjerteorm).

Behandling og symptomer for rundorm:
Diarre er typisk for alle typer rundorm. Hvis hvalpen eksempelvis er mere trist eller trættere end normalt, og hvis den også taber sig unormalt meget, så kan det være et tegn på, at en rundorm har smittet hvalpen.
Ved piskeorm kan der, udover diarre, også nævnes blod i afføringen eller slim. Ormeæg kan ofte ses i afføringen.

Ormekuren for spoleorm og hageorm skal både gives til tæven og hvalpene. Hvalpene skal behandles fra de er to uger gamle. Herefter skal de behandles hver 14. Dag indtil hundene får en ny ejer.

Behandling og symptomer for bændelorm:
Hvis bændelormen er kommet af et loppeangreb, så vil ormene i nogen grad kunne ses omkring hundens endetarmsåbning.

Ormekuren for loppe-bændelormen er samme fremgangsmåde som en god, gammeldags loppekur. Loppehalsbånd eller loppesprays kan sikre, at lopperne forbliver væk og dermed også den bændelorm, der følger med loppernes bid. Ved bændelorm fra byttedyr skal hunden blive behandlet med et bestemt middel mod orm, der kan fås ved dyrlægen.

Behandling og symptomer for hjerte-lungeorm
Begge ormetyper i denne kategori har nogenlunde samme symptomer. Feber, hoste, træthed og opkast i forbindelse med hoste kan være tegn på orm, men ofte kan det også være i forbindelse med en lungebetændelse.

Ormekuren for lungeorm er en behandling med et effektivt ormemiddel, som gives til hundehvalpen to-tre gange om dagen med 10 dages mellemrum. Den rette ormekur til din hundehvalp får du ved at kontakte din dyrlæge.

Hundehvalpe kan aldrig blive resistente, men de er forskellige fra race til race og hund til hund –  nogle hundehvalpe har et særdeles effektivt immunforsvar, mens andre nemt bliver smittet.

Husk at dele...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+